Zeven skills die je verbetert als bijlesgever
Bijles geven heeft verschillende voordelen. Je verdient er een extra centje mee en het is heel flexibel. Daarnaast leer je ook nieuwe vaardigheden. Vaardigheden die je later op sollicitatiegesprek kan uitspelen en in het algemeen in je leven zeker nog goed gaat kunnen gebruiken.
Plannen
Je leert niet alleen om je lessen af te stemmen op je lessenrooster en hobby’s, je krijgt ook de kans om hieromtrent een workshop te volgen én deze vaardigheid door te geven aan de student die je begeleidt! Geen betere manier om te leren omgaan met een drukke agenda.
Actief luisteren
Als bijlesgever leer je om eerst te luisteren naar wat de student niet begrijpt. Dit is een belangrijke stap alvorens je begint met je eigen uitleg. Je zal merken dat goed naar iemand luisteren niet simpel is en dat je soms zaken gemist gaat hebben. Bijles geven is de ideale leerschool om je communicatievaardigheden bij te schaven. Dit zal je later zeker kunnen gebruiken in beroepen als arts, kinesist of verpleegkundige, maar ook als juridisch adviseur, personeelsmanager of architect.
Complexe zaken op een makkelijke manier uitleggen
Dit is uiteraard een essentieel onderdeel van je functie als bijlesgever. Pas als je iets zelf volledig begrijpt, kan je het op een eenvoudige manier uitleggen aan iemand die er nog niet helemaal mee weg is. Dit kan later nog van pas komen voor mensen die zelf leerkracht worden, maar ook wanneer je later trainingen wilt geven of presentaties gaat moeten voor brengen. Wanneer je iets complex op een simpele wijze kan uitleggen, geeft dit bovendien blijk van intelligentie en inzicht.
Omgaan met diversiteit
Als bijlesgever kom je in aanraking met heel veel verschillende persoonlijkheden. Dit vraagt elke keer een andere aanpak. Dit is iets wat je in het professionele leven ook ongetwijfeld zal tegenkomen. Jezelf hierin kennen en rustig kunnen reageren op de mening van anderen, zijn onontbeerlijke vaardigheden voor een goede samenwerking.
Analytisch vermogen
Snel hoofd – en bijzaken kunnen onderscheiden en meteen het hoofdprobleem kunnen destilleren, is iets dat je later ongetwijfeld nog van pas zal komen. Je leert dit als bijlesgever niet enkel door actief met zaken als kansrekening of grammatica bezig te blijven tijdens je bijlessen, maat ook door actief te luisteren naar het probleem van je student.
Coaching skills
Mensen motiveren is een belangrijk deel van elke job. Zeker in een leidinggevende functie is dit onmisbaar. Als je de mensen rondom jou zover kan krijgen dat ze het beste van zichzelf geven, dan kunnen er bergen verzet worden. Als bijlesgever train je hier op tijdens elke les. Telkens opnieuw moet je je student zo ver krijgen dat hij/zij goed op let, oefeningen maakt en alles op alles zet om te slagen voor het examen. Wanneer dit dan lukt, geeft dit enorm veel voldoening.
Engagement (commitment)
Ten slotte leer je om je verantwoordelijkheid op te nemen en je 100% in te zetten om iemand te helpen. Zo leer je om je lessen voor te bereiden en in te plannen. Als bijlesgever moet je er elke les wat vroeger zijn zodat de student niet op jou moet wachten. Je leert om te gaan met de verwachtingen van de studenten of hun ouders. Allemaal zaken die je toekomstige collega’s of werkgever ongetwijfeld op prijs zullen stellen.