De drie belangrijkste tips voor je eerste jaar op kot!

Ga je dit jaar voor het eerst op kot? Dan zit je waarschijnlijk nog met een heleboel vragen. Om je te helpen, hebben wij er alvast een paar op een rijtje gezet en beantwoord. Lees snel verder en kom te weten hoe jij de perfecte kotstudent wordt!

Je krijgt misschien zakgeld om rond te komen, of je financiert alles zelf dankzij je studentenjob. Hoe dan ook, op kot zitten is een dure aangelegenheid! Je moet bijvoorbeeld koken voor één persoon, genoeg wifi hebben om up-to-date te blijven met al je series en je kot van boven tot onder inrichten. Maar hoe doe je dat allemaal zonder je budget in gevaar te brengen? Hieronder enkele tips die je kunnen helpen om voor de goedkoopste opties te kiezen.

Hoe kan ik goedkoop eten op kot?

Voor één persoon koken is duur en moeilijk. Je zit soms met restjes voor de hele week en kant-en-klare maaltijden uit het koelvak zijn duurder dan je had verwacht (en eerlijk, niet altijd zo lekker). Daarom is het slim om zo veel mogelijk voor meerdere personen te koken. Heb je een gedeelde keuken? Dan kan je met je kotgenoten afspreken om samen te eten.

Probeer ook om voor een goedkopere supermarkt te kiezen. Een beetje verder fietsen naar de Aldi is misschien niet altijd leuk, maar op het einde van de week zal je blij zijn met het uitgespaarde geld! Vergeet zeker niet om je eigen boodschappentas mee te nemen!

Kies ook voor het huismerk in plaats van merkproducten wanneer je je inkopen doet. Deze producten staan vaak niet op ooghoogte in de supermarkt, dus let goed op en vergelijk de prijzen!

Maak een lijstje wanneer je naar de winkel gaat. Je zal veel sneller aan de kassa zijn en je komt niet zo snel in verleiding om een extra voorraad snacks in huis te halen.

Als je een diepvries hebt, kan je je restjes invriezen en hoef je ze niet per se de dag erna op te eten. Probeer ook al je eten op te eten voor je opnieuw naar de winkel gaat. Zorg dat je steeds brood en beleg in huis hebt. Zo kan je altijd boterhammen voorzien voor een drukke lesdag. Elke dag een broodje kopen neemt een grote hap uit je budget!

Tot slot is het nog steeds een goed idee om eten mee te nemen van thuis. Wanneer je na het weekend terugkeert naar je kot, kan je zo een extra dag wachten met inkopen doen.

Hoe richt ik mijn kot in op een betaalbare manier?

Om je kille kamer om te toveren naar een gezellige plek waar je je thuis kan voelen, moet er soms nog een hele transformatie gebeuren. Nieuwe meubels kan je goedkoop aanschaffen op tweedehandssites. Op de app Let Go vind je bijvoorbeeld heel veel leuke kastjes, tafeltjes of andere snufjes.

Vraag op voorhand of je posters mag kleven op je muren. Kotbazen doen soms moeilijk en je wilt niet meteen met hen in discussie treden. Ook een nagel in je muur hameren om je klok op te hangen is niet altijd even vanzelfsprekend. Als alternatief voor plakband en punaises kan je gebruik maken van kneedgum of kleefpads zodat je muren beschermd blijven.

Leuke gordijnen of een tof tapijt geven je kamer ook al snel een knus gevoel. De juiste belichting maakt ook een wereld van verschil. Probeer altijd te opteren voor LED-lampjes zodat je energiekosten niet oplopen.

In de HEMA of de ACTION vind je goedkope kaders, klokken, spiegels of andere hebbedingetjes om je kamer mee in te richten. Je hoeft dus helemaal niet naar een dure decoratiewinkel te gaan om je kot in te kleden.

Laat je kot er groter uitzien dankzij spiegels. Als je ze strategisch plaatst, lijkt het alsof je meer ruimte hebt, wat je kamer ook gezelliger zal maken.

Richt in je kot een studiehoekje in, waar je je goed kan concentreren en waar je enkel en alleen studeert. Zo kan je langer gefocust blijven. Je kan ook altijd naar de bibliotheek gaan, of bij ons op het Studant kantoor komen studeren!

Hoe houd ik mijn kot leefbaar?

Schrik muggen af met knoflook of citronella, of kies voor een elektrische verstuiver die deze vervelende bloedzuigers op een veilige afstand houdt. Zorg ook dat je je ramen dicht houdt wanneer het buiten donker wordt of installeer een vliegenraam.

Was regelmatig af en vermijd een fruitvliegepidemie. Hoe vervelend het soms ook is, een hele berg afwas voorkomen kan wonderen doen voor je humeur. Was daarom meteen na het eten je bord af en wacht niet tot het einde van de dag.

Onderhoud je keukenapparaten met azijn. Kalk kan een grote boosdoener zijn bij het verslijten van je koffiezetapparaat of je waterkoker. Spoel ze daarom af en toe met azijn: laat het apparaat koken met water en een scheut azijn, en spoel het daarna nog eens grondig met gewoon water. Ook de binnenkant van je microgolfoven kuisen is veel gemakkelijker als je er eerst even een kopje water met azijn in verwarmt. Alle hardnekkige etensresten zijn zo in een ogenblik weggeveegd.