12 last-minute tips om je thesis tot een goed einde te brengen

Studant verzamelde de beste tips and tricks van doctoraatstudenten om jouw thesis tot een goed eind te brengen. Hoe vermijd je de typische valkuilen? Waar schrijf je best? Hoe schrijf ik een excellente thesis? Dat lees je hier. 

 

Studant is langs geweest bij enkele UA-doctoraatstudenten met de vraag: wat zijn nu de meest gemaakte fouten, en waar moeten studenten zeker op letten bij het schrijven van een thesis? Vermits zij al enkele jaren goede en ook slechtere thesissen verbeterden, hebben ze ons enkele top-tips kunnen geven! 

“Misschien vanzelfsprekend, doe iets waarin je echt geïnteresseerd bent en vraag eens na bij plaatselijke onderzoekers wat ze zoal op een gewone onderzoeksdag doen om een idee te hebben hoe jouw takenpakket eruit gaat zien”

1. Vragen, vragen, vragen. Informeer zeker bij studenten van de vorige jaren, de prof en/of bij doctoraatstudenten, zodat je een onderwerp kan kiezen dat bij jouw interesse of werkstijl aanleunt.

Probeer, als dat kan, voor jouw thesistijd al wat op te zoeken over jouw onderwerp.

2. Met een goede achtergrond kan je gerichter op zoek gaan naar informatie en lees je vlotter door de vakliteratuur. 

3. Wees niet bang of ontmoedigd om onderdelen volledig te herschrijven. Je leert namelijk enorm veel bij over dit onderwerp op een korte tijd. Het is dus heel normaal dat je een betere manier vindt om iets te verwoorden of een redenering op te bouwen. Je eerste versie is nooit je laatste versie

Begin op tijd aan een inleiding want daar komen de meeste referenties in en is het saaiste om te maken.

4. Vermits je toch eerst achtergrondkennis moet opbouwen, is het aangeraden om al snel aan je inleiding te beginnen

5. Bedenk op voorhand een systeem om je referenties efficiënt en systematisch toe te voegen. Zo vermijd je een grote berg opzoekwerk aan het einde van je thesis en plaats je met zekerheid de juiste referentie bij de juiste stelling. Niets is zo erg als op het einde nog al je referenties toevoegen of te moeten zoeken naar “ dat ene artikel”. Een goede open source tegenhanger van het alombekende Endnote is Mendeley.

Stel een doel op, wat wil je bereiken met je onderzoek, of nog beter, op welke onderzoeksvraag wil je een antwoord vinden. Je wil bijvoorbeeld kanker genezen met je onderzoek, maar het kan evengoed zijn dat jouw methode niet werkt. Het feit dat je dan vindt dat jouw methode niet werkt, is even belangrijk als iets vinden wat wel werkt. Dus negatieve resultaten zijn ook resultaten.

6. Zorg ervoor dat je thesis een duidelijk antwoord geeft op je onderzoeksvraag. Laat je thesis dus zeker nalezen door iemand die niets met het onderzoek te maken heeft, zo kan je testen of er een rode draad in je thesis zit. 

7. Wees niet bang om negatieve resultaten weer te geven, dit zijn immers ook resultaten!

Referenties, referenties en referenties. Staaf elke stelling die je maakt met een referentie of als je een eigen stelling maakt, argumenteer dan goed waarom je tot die stelling komt. Een goede literatuurstudie is noodzakelijk.

8. Staaf ELKE stelling die je maakt met een referentie. 

9. Indien je een eigen stelling maakt, argumenteer dan goed hoe je aan die stelling komt. 

10. Een goede literatuurstudie is noodzakelijk. Even een dikke proficiat voor het lezen van honderden artikels die op het eerste zicht overbodig lijken te zijn, maar je wel de noodzakelijke achtergrondkennis hebben gegeven. 

Let op dt-fouten. Sommige proffen/lezers hebben er een bloedhekel aan.

11. Schrijffouten tonen dat je nalatig en slordig bent. Lees je thesis dus toch nog maar een 10e keer na. Voor tipfouten kan het helpen om je thesis van achteren naar voren te lezen. Zo skip je minder snel automatisch over bekende woorden. 

Gebruik de hoofdtekst voor jouw algemene bevindingen tijdens je onderzoek en verwijs voor meer details naar de appendix voor de hard geïnteresseerden/ experts in het veld.

12. Ja, de quote zegt het goed hé. Een appendix/bijlage bestaat, gebruik hem dus.

Deze tips zijn samengesteld met dank aan Stijn Heijkers, Kristof Bal en Jonas Van der Paal, drie doctoraatstudenten aan de UAntwerpen. Super hard bedankt!