6 tips voor een geslaagd tweede semester
Het tweede semester is uit de startblokken geschoten, tijd om er terug in te vliegen. Vielen je punten van het eerste semester wat tegen? Kwam je in de blokperiode ook plots in tijdsnood? Moest je in december nog op zoek naar cursussen en handboeken? Met de volgende tips ga je een rustig en gestructureerd semester tegemoet, met tijd voor ontspanning en feestjes en hopelijk ook geen herexamens.
1. Books, books, books
Ga voor elk van je vakken na welk studiemateriaal ter beschikking wordt gesteld. Pluis de infopagina van je vakken uit en lees alle inleidende informatie aandachtig door. Welke boeken heb je nodig? Worden er online extra oefeningen aangeboden? Natuurlijk moet je die boeken dan ook gaan kopen. Wacht hiervoor niet tot in mei maar koop je boeken in het begin van het semester. Zo heb je al een excuus minder om niet te beginnen studeren.
2. Naar de les gaan?
Bepaal voor jezelf of je naar alle hoorcolleges gaat en zo ja, maak maximaal gebruik van de tijd in de les. Maak tijdens de hoorcolleges eigen nota's met pen en papier in plaats van met je laptop. Zo onthoud je beter wat je noteert en ben je niet afgeleid door andere zaken op je laptop, zoals Facebook. Leg ook je smartphone aan de kant. Werkcolleges bereid je best goed voor. Werk actief mee tijdens de les en stel al je vragen.
3. Samenvatten of niet?
Samenvatten kost heel wat tijd. Daarom begin je er best op tijd aan. Beslis in het begin van het semester welke cursussen je gaat samenvatten en voor welke vakken een samenvatting nodig is. Je kan eventueel overwegen om voor enkele vakken een samenvatting te kopen of met vrienden samenvattingen uit te wisselen.
4. Taken, midterms, examens…
Voor sommige vakken moet je elke week een taak maken, voor andere heb je enkel een examen of heb je een korte test tijdens het semester. Kijk voor elk vak goed na of je taken of voorbereidingen moet maken en plan alle deadlines in je agenda. Zo vergeet je nooit een taak in te dienen en kan je er ook op tijd aan beginnen.
5. Help, I need somebody
Heb je vragen over hoe het examen er uit ziet, wat je precies moet doen voor een taak of heb je extra tips nodig over hoe je het vak het beste studeert? Vraag advies aan ouderejaarsstudenten, praesidiumleden of medestudenten. Durf ook op tijd hulp te vragen. Heb je in het eerste semester te lang gewacht met je probleemvak aan te pakken? Zoek in het tweede semester snel genoeg extra begeleiding voor moeilijke vakken.
6. Creëer een routine
Het begin van een nieuw semester is perfect om nieuwe gewoontes aan te leren. Probeer een routine te creëren waarbij je vaste studiemomenten en genoeg slaap inplant. Maak zeker ook tijd voor ontspanning en sport. Zo ben je een goed studeerritme al gewoon vanaf het begin en hoef je je halverwege het semester niet op te sluiten om te studeren.