Hoe overleef ik de eerste blokperiode?

Op de hogeschool of universiteit sta je voor een grote uitdaging. De hoeveelheden leerstof stapelen zich op, cursussen en boeken lijken torenhoog en die wil om samenvattingen te maken van elk vak lijkt een moeilijk te klaren klus. Na twee maanden colleges volgen, kan het zijn dat je soms het bos niet meer door de bomen ziet. Gelukkig heb je soms maar een paar kleine aanpassingen nodig om een (eerste) blokperiode binnenkort succesvol af te ronden!

Hoe begin ik aan mijn academiejaar?

Op zoek gaan naar de juiste cursussen, handboeken en samenvattingen, we geven het toe; makkelijk is het niet altijd. Nochtans is het juiste lesmateriaal hebben al een grote stap in je studeerproces. Passeer daarom altijd in het begin van het academiejaar de nodige winkels en stel dit zeker niet uit.

Je informeren bij ouderejaars over welk cursusmateriaal zij gebruikt hebben en op zoek gaan in de Facebookgroep naar bruikbare samenvattingen zou je volgende stap moeten zijn. Het is een illusie om jezelf wijs te maken dat je van elk vak volledig kan mee zijn met je samenvatting. Dat vraagt heel veel tijd en is vaak compleet overbodig. Maar pas er wel mee op: niet elke samenvatting is even betrouwbaar! Neem ze dus mee naar de colleges en verbeter ze of vul details aan waar nodig. Op die manier vertrek je al van een goede basis en bespaar je veel tijd.

Je hebt de juiste boeken, wat nu?

Er zijn een paar dingen essentieel om een goede structuur te vinden in je studeerhouding. De eerste gouden tip is het gebruiken van je inhoudstafel! Het lijkt stom maar werken met je inhoudstafel kan je helpen om de structuur in een boek te ontdekken. Duid erop aan, schrijf dingen erbij, leg het naast je samenvatting en zorg ervoor dat het een werkbaar instrument wordt. De inhoudstafel geeft vaak een goede weergave van de structuur van een boek en zo loop je niet radeloos verloren in het web van nieuwe informatie. Een inhoudstafel alleen is natuurlijk niet voldoende. Kernwoorden en verbanden zijn minstens zo belangrijk. Leg een stapeltje post-its naast je aan de bureau en gaan! Zoek verbanden tussen hoofdstuk 1 en 10, duid kernwoorden aan met fluostift en plak een kleur voor mogelijke examenvragen. Overdrijf er niet in, maar zorg er wel voor dat je handboek of samenvatting geleefd wordt.

Werkcolleges, wat is dat voor een dier?

Laten we eerlijk zijn: professoren die werkcolleges organiseren, hebben het meestal een beetje beter met ons voor. Ze plannen momenten in om de geziene leerstof te herhalen en geven je de kans om het onder de knie te krijgen. De gouden tip voor al je academiejaren is dan ook dat je voorbereid die colleges moet binnenwandelen. Neem je oefeningen mee, zorg voor een beetje inzicht in het onderwerp en werk actief mee. Oefenen baart echt kunst! Het is ook heel belangrijk naar je examens toe want de meeste professoren houden wel eens van een praktische toetsing. Oefeningen maken betekent natuurlijk niet dat je ze gewoon moet overschrijven vanuit de cursus. Noteer de opgaves, smijt het boek ver weg en maak ze actief opnieuw. Je zal jezelf dankbaar zijn tijdens de blokperiode!

1 december: die startblokken uit!

Vanaf 1 december begin je je best voor te bereiden voor de komende examenperiode. Dan is het echt wel tijd om die startblokken uit te vliegen en een versnelling hoger te schakelen. Je hoort ons natuurlijk al komen: niet elk examen kan je op dezelfde manier studeren. De klassieke invulexamens zijn heel vaak verleden tijd. Zo heb je schriftelijke examens, al dan niet gecombineerd met meerkeuzevragen waarbij ze soms nog eens een giscorrectie toepassen. Je zal examens krijgen met een focus op oefeningen, anderen zullen gefocust zijn op theorie. Later in je academische loopbaan zal je meer en meer geconfronteerd worden met mondelinge examens met schriftelijke voorbereiding. Elk examen zal een beetje verschillen en net daarom is het echt noodzakelijk om goed te weten wat voor examen er voor je zal liggen!
 

Bij meerkeuzevragen met giscorrectie duid je best eerst de dingen aan waarvan je echt heel zeker bent, nadien zet je in potlood de antwoorden die lijken te kloppen en laat je open wat je echt totaal niet weet. Reken uit hoeveel antwoorden er zeker juist zijn en neem dus ook geen onberekende gokjes bij je twijfel antwoorden. Heb je meer dan de helft van je vragen ingevuld met de juiste antwoorden? Laat de rest dan open. Geraak je niet aan de helft, dan kan je beginnen met beredeneerd gokken om dat resultaat hopelijk naar boven te brengen.

Moet je een mondeling examen afleggen? Studeer dan ook luidop en probeer zoveel mogelijk leerstof aan jezelf uit te leggen. Je zal merken dat je de leerstof vlotter beheerst. Vaak krijg je maar enkele vragen dus focus op de grote lijnen van de cursus en verbanden.   

Een leven als kluizenaar is echt niet nodig

Het allerbelangrijkste moet wel nog komen: geniet en zoek een balans tussen studeren en van het studentenleven genieten tijdens het semester. Plan voldoende avondjes weg met vrienden, ga eens een avond veel te laat op café en sluit je vooral niet dag in, dag uit op in de bibliotheek! Je hebt waarschijnlijk nog wel een aantal jaren te studeren en met een goede balans wordt dat ook echt nog plezant. Verken de studentenverenigingen, slenter door de straten van je stad en zet je nadien opnieuw aan je bureau. Studeren moet je leren maar het wordt zoveel interessanter wanneer je dat combineert met goede porties ontspanning.